Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Miód i masło podgrzać w garnuszku,
przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli
ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm
lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po
upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Serduszka są z mojego ulubionego sklepu Tiger udekorowane królewskim lukrem (1 białko i szklanka cukru pudru oraz odrobina soku z cytryny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz