składniki na dużą bezę, o rozmiarach tortu
- 8 białek
- 500g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(raczej nie daję)
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
* jeśli mamy 4 jajka o rozmiarze M, dajemy 150 ml białek i mniejszą ilość cukru - 220 g
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone, zimnego
- 1 łyżka cukru wanilinowego-1 opakowanie
- 250 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%, b. zimnej
Owoce i polewa:
sezonowe, ja dałam borówkę amerykańską i maliny
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 18 cm (jeśli mieliśmy jajka M) i 20 cm (jeśli jajka były L).
- Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
- Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
Krem mascarpone:
- Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Do tego przepisu dodalam dwa żółtak utarte z cukrem waniliowym by było mniej śmietanowe. Na samej śmietanie jest dośc mdłe
- Na krem wyłożyć owoce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz